Elämyksiä issikan selässä

Issikoita Oulujärvellä

Jos huikeat maisemat ja luonto kiehtoo ja kiinnostusta löytyy kokea se hevosen selästä käsin, oikea osoite on Hóll Talli Paltamossa. Askja, Alvari, Unna ja Toti ja seitsemän muuta Hóll Tallin islanninhevosta kuljettavat niin vasta-alkajia kuin kokeneempia ratsastajia pitkin kauniita vaaramaisemia. Talli järjestää islanninhevosvaelluksia, mutta kentälläkin pääsee treenaamaan halutessaan ratsastuksen perusteita. Tämä metsien keskeltä löytyvä islanninhevostila on toiminut Paltamossa yrittäjä Tuulan luotsaamana vuodesta 2003. Tuula osti miehensä Teron kanssa edelliseltä yrittäjältä tilan ja islanninhevoset ja lisää hevosia Tuulalle on tullut Islannista ja muualta Suomesta, sekä hän on kasvattanut omia. Tilalla on syntynyt seitsemän varsaa, joista viisi on jäänyt omaan käyttöön. Hóll Tallille ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin kokeneemmatkin ratsastajat, sillä sekä hevosista että vaelluksista löytyy jokaiseen tasoon ja tarpeeseen sopiva.

Vaikka islanninhevoset eli issikat ovat olleet yritystoiminnan alussa Tuulalle uutta, hän on kouluttautunut jo nuorena hevosenhoitajaksi ja harrastanut hevosia pitkään. Issikat ovat yksi maailman vanhimmista hevosroduista, jolla on selkeät erityispiirteensä. Näihin uskomattoman suloisiin pörröisiin otuksiin kätkeytyy nöyryyttä ja luotettavuutta sekä hurjaa voimaa. Uskoisitko sinä, että tämän poninkokoisen eläimen selkään voi laittaa vaikka ison miehen? Tuula kertoo, että hän pitää ratsastajien painorajana sata kiloa, mutta Islannissa issikoilla ei juuri painorajoitusta tunneta. Tuntuu hurjalta, mutta uskon ammattilaista.

Issikat ovat paitsi hurjan suloisia ja vahvoja, toiset ovat yksivärisiä, toiset kirjavia ja jokaiselta löytyy omat luoteenpiirteensä. Tuulankin hevosissa on eroja. Alvari on niin rauhallinen, että sen selkään uskaltaa laittaa kenet tahansa. Askja on taas räiskyvämpi luonne ja sille tarvitseekin topakamman kuskin. Issikat eroavat muista roduista myös askellajien puolesta. Issikat menevät normaalien askellajien, käynnin, ravin ja laukan lisäksi tölttiä ja passia. Töltti on hyvin tasainen, mutta silti matkaa voittava askellaji, jota on erittäin pehmeä istua. Passissa hevosen samanpuoleinen etu- ja takajalka liikkuvat yhtä aikaa ja se on nopeampaa kuin ravi. Hóll Tallin vaelluksilla pääsee tutustumaan tölttiin, sillä kyydin tasaisuuden vuoksi se sopii vaikka ensikertalaiselle. Jos kokemusta ja rohkeutta riittää, vaelluksilla pääsee myös käsiksi laukan hurmaan. Issikoilla on nopea reaktiokyky, ja kun laukataan, hevonen lähtee kuin tykin suusta ja sitten sitä mennään! Kyllä tässä kyydissä ei tarvitse muuta miettiä kuin nauttia vauhdista.

Kysyttäessä Tuulan asiakkaista, selviää että Hóll Tallille tulee elämyksiä hakemaan ihmisiä Rovaniemeltä ja Hangosta saakka. Asiakkaat tulevat aivan varta vasten hakemaan elämyksiä ja hurmaantumaan issikoiden ihanuudesta. Asiakkaat ovat lapsia ja aikuisia, miehiä ja naisia, he tulevat yksin ja ryhminä. Mutta kaikilla on sama tavoite ja se on päästä nauttimaan luonnosta, mahtavista maisemista ja ratsastuksesta metsäteillä.

Kokemuksesta voi sanoa, että Hóll Tallin vaellukset ovat enemmän kuin hevosvaellus. Ensimmäisenä tutustun minulle valittuun ratsuun, harjaan se läpikotaisin jonka jälkeen satuloin. Tässä vaiheessa jo luon suhdetta ratsuuni, ja hevosen hoitaminen vie kaiken huomion, joten työasiat on kyllä jo unohdettu tässä vaiheessa. Sitten selkään ja kohti loputtomia metsäpolkuja. Liikkeelle lähdetään rauhallisessa käynnissä ja hevosjono kiemurtelee kapeaa ja lumista reittiä. Maaston epätasaisuus ei tunnu hevosta haittaavaan yhtään, niin tasaista liike on. Karvaiset korvat töröttävät menosuuntaan ja kuuntelen hiljaisen luonnon ainoita ääniä, lumen narskuntaa ja satunnaisia metsästä kuuluvia rasahduksia. Tässä vaiheessa on jo hyvin rentoutunut olo, hevonen vie ja tietää tasan tarkkaan minne olemme menossa. Välillä siirrytään tölttiin ja istuminen on yhtä helppoa kuin käynnissä, vaikka meno on nopeampaa. Sitten aletaan hurjaksi ja päätetään laukata pitkä, loiva ylämäki. Tuntuu, että riittää kun sanotaan sana "laukka", ja hevonen syöksyy eteenpäin. Tässä kohtaa noustaan ylös satulasta jalustimille ja hevonen kiitää allani. Voi että jokin asia voikin olla yhtä aikaa näin ihanaa ja jännittävää!

Juuri kun on päässyt kunnolla fiilikseen tuntuu, että retki loppuu ennen aikojaan. Kaksituntinenkin on lyhyt aika, kun on niin paljon koettavaa. Vaelluksella välillä kuuntelen luonnon ääniä, välillä keskityn hevosen liikkeeseen ja mietin vain kuinka mielettömän nöyrä eläin hevonen on, saaliseläimenä se rauhallisesti kantaa minua läpi "vaaroja täynnä olevan metsän" ja voin luottaa ratsuuni.

Meidän retkemme oli alkua, sillä tätä haluaa ehdottomasti lisää. Haluan ehdottomasti lisätä kokemukseen evästauon, nuotiolla istumista ja nokipannukahvit, jolloin valinta olisi Tihisen retki. Ja sitten seuraavaksi kahden yön vaellukselle, jolloin tähän lisätään mökkimajoitus yöttömässä yössä

En voi sanoa tämän kokemuksen jälkeen, kuin että voin lämpimästi suositella tätä kenelle tahansa. Islanninhevosten kanssa on niin helppoa, että aiempaa kokemusta ei tarvita. Mutta jos oletkin hevosten kanssa kokenut, saat vaelluksesta varmasti irti paljon, sillä kuten sanottu, tämä on enemmän kuin hevosvaellus.

Kysy lisää ja varaa oma kokemuksesi Tuulalta:

P. 050 357 6501 tai info@holltalli.fi

Kumpusentie 15
88300 Paltamo  

Katso lisää: www.holltalli.fi/, Facebook.com/Hóll Talli, Instagram nimellä holltalli

Nuotio ratsastusvaelluksella

Ihastuttava Paltamo Golf

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Paltamo Golfin kanssa.

Heippa, ja tervetuloa Oulujärven kesäblogiin! Kesällä 2016 pääset tässä blogissa seuraamaan Oulujärven Jättiläisten kesäbloggaajan Johannan kokemuksia ja tekemisiä eri Oulujärveä ympäröivissä kohteissa. Hyppää mukaan seuraamaan ja kerro siitä kaverillekin!  

Ensimmäisenä pääsin tutustumaan Paltamo Golfiin.

Aurinkoinen ja kahdentoista asteen lämpöinen sää toivotti minut tervetulleeksi Paltamo Golfille. En ollut koskaan aiemmin käynyt siellä, joten olin utelias näkemään millainen paikka oli kyseessä. Puhelimitse olin sopinut, että pääsen kokeilemaan golfausta yhdessä kaikkien tunteman Markku "Näppis" Leinosen kanssa. 

 

Minä, joka eläissään ei ollut golfmailaan koskenut, sai lainaksi varusteet ja suuntasimme saman tien kentälle. Monisanainen ja hauskan oloinen Näppis tuumasi, että mitä sitä turhaan harjoituskentillä käymään, kun oppiihan sitä siellä oikeallakin kentällä.

 

Ja oppimista totta vie riitti. Tiedossani oli, ettei golf suinkaan ole vahvuuslaji, vaan taitolaji. Käsien asennolla, puristusvoimalla, katseen suunnalla ja jalkojen joustavuudella on iso osa lyönnin onnistumisessa. Ja voi sitä turhautumisen määrää, kun huteja tuli kerta toisensa jälkeen! Mutta lajin viehättävyyden ymmärsi heti, kun sai onnistuneen lyönnin. Rantaväylällä onnistuin hutaisemaan 140 metrin matkan pallolle, joka on kuulemma aika hyvä aloittelijalle! Mutta Näppis osasi pitää jalat maan pinnalla, kun hän muistutteli toistuvista hutilyönneistä :D

Golfkaverinani ja opettajani toimi siis Näppis, jolle golfaus kuulosti olevan elämäntapa, sillä kentällä oli vierähtänyt jo 26 vuotta. Hän kertoi golfaavansa 10 kuukautta vuodesta, kesällä Suomessa ja talvisaikaan Thaimaassa. Hänen henkilökohtainen jatkuva ennätys golfkentillä on 44 tuntia, jonka myötä on järjestetty kisojakin. Mikäpäs siinä Suomessa kesällä golfatessa, kun yötä ei tule ollenkaan. Olen kuullut sen olevan suuri ihmetyksen aihe ulkomaalaisille, joilta golfkentät sulkeutuvat jo iltakuudelta pimeän tultua.

Vitsikkäästi Näppis muutaman kerran kysyi, että eikö olekin rumat maisemat, kun aurinko paistoi lähes täydeltä taivaalta Oulujärven rannassa. Täytyy sanoa, että rumuus on kaukana niistä maisemista! Maisemia ei kuitenkaan sopinut jäädä liian pitkäksi aikaa ihailemaan, sillä edettävä oli ja välillä vietin tuskaisen kauan metsän puolella yrittäen saada palloa takaisin kentälle. Miten se aina onnistuikin lentämään sinne, vaikka omasta mielestäni löin pallon viiriä kohti?!

 

Kierrokseemme kului melkein kolme tuntia ja siinä ajassa tuli käveltyä kymmenisen kilometriä. Mietimme yhdessä, että golfaus on oikeastaan todella mukava ajanviete. Siinä tulee liikuttua, saa olla ulkona raittiissa ilmassa ja mukavan porukan kanssa aika kuluu kuin siivillä. Ja mikä parasta, se sopii ihan kaiken ikäisille. Paltamo Golfilla käy 6-vuotiaista aina 82-vuotiaisiin golfista kiinnostuneita. Lapset ja alle 21-vuotiaat on huomioitu nuorisoalennuksin, josta iso peukku!


Palattuamme kierrokselta juttelin vielä hetkisen Ronkaisen Pirjon ja paikan toimitusjohtajan Reijo "Retsi" Riihimäen kanssa. Paikalla oli muitakin golfaajia ja päällimmäisenä mielikuvakseni jäi, että Paltamo Golfilla on todella mukava ja välitön tunnelma. Kävijät tervehtivät toisiaan, kyselivät miten meni viime kierroksella ja kertoivat omista kokemuksistaan. Vaikeaahan siellä olisi ollut olla naama totisena!

Paltamo Golfilta saa myös lämmintä ruokaa sekä ihan vieressä Oulujärven rannassa on veneentankkauspiste. Tämä on hyödyllistä veneilijöille, sillä heidän ei tarvitse kantaa maista bensoja mukanaan, kun ihan Golfin lähellä voi tankata veneestä käsin. Kertoipa Näppiskin käyvänsä veneellä aina Golfilla, kun mökki sijaitsee lähettyvillä. Ei hassumpi tapa kulkea harrastuksensa luo!

 

Mutta tuleeko minusta golfaajaa? Ken tietää, jos vaikka tulisikin. Tässä lajissa ei varmasti ole koskaan täydellinen ja golfin kokeilu oli tosi hauskaa.

Lähtiessäni huomasin tuulitakkini taskuun jääneen pallon ja tiin. Huikkasin Retsille niistä, johon hän saman tien, että “pidä ne vaan itselläsi, niin on sitten oma pallo, kun aloitat lajin. Tervetuloa takaisin!”. Tähän minä hymyillen vastasin kiitoksen ja palasin takaisin kotiin.

Oletko sinä kiinnostunut golfaamisesta tai muuten Oulujärven eri ajanviettomahdollisuuksista? Kesällä 2016 pääset tässä blogissa seuraamaan Oulujärven Jättiläisten kesäbloggaajan Johannan kokemuksia ja tekemisiä eri Oulujärveä ympäröivissä kohteissa. Hyppää mukaan seuraamaan ja kerro siitä kaverillekin!